Electron i pokretljivost šupljina u poluvodičima

S

saad

Guest
Zašto je pokretljivost elektrona više nego pokretljivost šupljina u poluvodičima?

koji je rekao da?
nosioca naboja koji ovisi o vrsti dopinga.
Ako je N-tipa dopinga, postoji više elektrona wrt.rupe (ili odsutnost elektrona) u poluvodič.
U drugom slučaju, ako je P-tipa dopinga, onda ima više rupa wrt.elektrona u poluvodič.

Dakle, mobilnost ovisi o vrsti doping na semicnductor.

INS-ANI wrote:

koji je rekao da?

nosioca naboja koji ovisi o vrsti dopinga.

Ako je N-tipa dopinga, postoji više elektrona wrt.
rupe (ili odsutnost elektrona) u poluvodič.

U drugom slučaju, ako je P-tipa dopinga, onda ima više rupa wrt.
elektrona u poluvodič.Dakle, mobilnost ovisi o vrsti doping na semicnductor.

pokretljivost elektrona je više od toga je rupa jer su elektroni se kreću u provođenje bendu gdje opstrukciju prijedlog, dok je manje rupa kretati u valentni bendu gdje postoji puno opstrukcije zbog vibracija zbog temperature i atrakcija iz jezgre .. ..

slobodnih elektrona napredovati brže od rupe, jer su već u kondukcija sastav znači da su postigli određene energije za njih biti vrlo uzbuđen nego rupa od kojih su većina smještena na valence band ...

hvala @ Anand Srinivasan

Znala sam da iz tog razloga, ali sam mislio ako ima može biti neki kvantni mehanički fenomen koji bi mogli dovesti do ovog ponašanja.bilo kako, hvala za ur odgovor

Tu je Kvantna objašnjenje:

E (k) -> spektar Hamiltonian

E u svojstvenih vrijednosti od Hamiltonian-Shrödinger jednadžba.
k je vezana uz p i kinetičke energije.

U kristal, atoma, elektrona opis prijedlog podnese Kvantna mehanika.

Band dijagram gdje smo parabolični režim E (K) kao što je u slobodnom režimu elektrona (ne pravi, ni quantic).

Efective masa čestica koje nosi struja u valentni pojas je u svezi s E (K) od valence band.

Valna funkcija nosi zamah, mi znamo da je 2. Zakon o Newtonu F = dp / dt = m *

Znajući p možemo izračunati dp / dt, a = dv / dt v = brzina vala grupa

i tako dalje ...

http://www.mtmi.vu.lt/pfk/funkc_dariniai/quant_mech/bands.htm

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back